De ce beau câinii apă atât de neglijent

de: Andrei Tilimpea
24 06. 2022

Te-ai întrebat vreodată de ce câinii beau apă atât de neglijent, încât udă tot ce este în jurul castronului?

Și noi, și astăzi vom afla adevăratul motiv din spatele acestei „mizerii” pe care unii stăpâni de patrupede nu o agreează deloc.

Se pare că modul în care câinii beau apă este total diferit decât credeam cu toții. Descoperirea a fost făcută de cercetători, în timpul unui experiment pe 19 patrupede. Aceștia au folosit camere GO PRO, castroane de băut transparente, precum și raze X. Ce a ieșit este pur și simplu uimitor!

Cum țin câinii limba, de fapt

Când îți vezi animalul cum bea apă, primul tău gând este că își face limba polonic și apoi o bagă înapoi în gură. Dar cercetătorii au descoperit că cel mai bun prieten al omului își întoarce vârful limbii invers. Adica spre barbă, nu spre nas, așa cum majoritatea oamenilor cred. Pe partea superioară rămâne o cantitate mult prea mică pentru ca aceștia să poată simți că se răcoresc. Și, de cele mai multe ori, apa de pe suprafața limbii se scurge imediat. Conform specialiștilor, dacă ar fi avut vârful întors invers, cantitatea de apă luată la fiecare înghițitură ar fi fost mult mai mică.

Cum reușesc să bage apa în gură

Ei bine, cu limba polonic, câinii reușesc să bea o cantitate mică de apă la fiecare înghițitură. Motiv pentru care trebuie să execute o serie de mișcări repetitive cu rapiditate, mai ales dacă au o sete arzătoare. Pentru acest lucru, limba lor iese din castronul cu apă la o viteză mare și constantă, până când se satură. Cercetătorii susțin că ar fi vorba chiar și de 1,8 m/secundă! Din acest motiv, orice lichid se împrăștie și apar stropi de diverse dimensiuni. Băltoaca variază în funcție de viteză, dar și de dimensiunea animalului. Cu cât se grabește mai mult, cu atât câinele stropește mai rău.

Limba concurează cu gravitația

Accelerarea rapidă a limbii, măsurată cu de până la 4 sau 8 ori cu forța gravitațională, reușește să mențină cantitatea de apă în aer suficient de mult până la închiderea fălcilor. Concluzia cercetătorilor este că tehnica patrupedelor e asemănătoare cu cea a pisicilor, dar cu câteva diferențe cheie. Un câine poate să înghită de la 1 la 2 ml de apă într-o singură mișcare, adică 300 ml în doar 1 minut.

Sincronizare perfectă

În momentul în care limba lor atinge suprafața apei și se umple, câinii trebuie să acționeze rapid. Iar mișcarea este sincronizată de fiecare dată! Gura primește un impuls de la creier să se închidă fix în momentul în care limba a ieșit din castron. Și această acțiune este repetată de câte ori este nevoie, uneori fiind realizată în două reprize. Chiar dacă beau apă cu viteză, patrupedele nu se rănesc.

Dimensiunea animalului contează

Cum era de așteptat, un câine mare va bea apă mai neglijent decât unul mic. Motivul este unul lesne de înțeles! Animalele mari au limba mult mai lungă decât cele mici, motiv pentru care automat vor lua mai multă apă la fiecare înghițitură. În plus, să nu uităm că patrupedele mici consumă mai puțin decât cele mari. Automat ele vor face cea mai puțină mizerie.

De ce nu pot suge apa

Pentru că sunt carnivori, câinii nu au obrajii ca ai altor animale, atu ce îi ajută să muște puternic în momentul în care sunt atacați și se apără. Tocmai din cauza faptului că nu își pot lipi gura complet cum facem noi, oamenii, câinii sau pisicile nu vor putea suge niciodată apa.

De ce tușesc câinii după ce beau apă

Ei bine, această întrebare are un răspuns simplu și cât se poate de evident. Din cauza vitezei cu care beau apa, aceștia înghit goluri de aer sau pur și simplu lichidul se duce „pe partea cealaltă”, cum pățesc și oamenii. Unora le mai intră stropi de apă pe nări, motiv pentru care strănută sau încep să pufăie puternic pe nas. Aceste reacții sunt complet normale dacă animalul s-a grabit. Cu toate astea, medicii susțin că dacă un câine tușește de fiecare dată când bea apă, este posibil să sufere de o boală și trebuie dus la un control.